Chiropractie

.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze die zich richt op een optimale bewegelijkheid van de wervelkolom en daardoor op een goede gezondheid van het totale zenuwstelsel. Een chiropractor onderzoekt de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom en behandelt daar waar dit nodig is. Ook  voor paarden is dit een uitstekende methode om klachten te verhelpen en te voorkomen.

De focus bij chiropractie ligt op het functioneren van de wervelkolom en het effect hiervan op het zenuwstelsel. Als er ergens een regio in de wervelkolom is met verminderde beweging, kan dit de functie van de zenuwen aantasten. De zenuwen kunnen abnormaal gaan functioneren wat kan leiden tot onnodige spierspanning, pijn of afwijkend functioneren van de weefsels of organen waar de zenuwen naar toegaan. Voor een optimale gezondheid en functioneren van het paardenlichaam is dus o.a. een optimale beweeglijkheid van de wervelkolom noodzakelijk.

Chiropractie is een aanvullende geneeswijze: het vervangt de traditionele geneeskunde niet maar voegt juist diagnostische en therapeutische mogelijkheden toe. Bij een behandeling kijk ik dan ook naar het hele paard en voor het beste resultaat streef ik na om nauw samen te werken met andere specialisten zoals de trainer, de eigen dierenarts, smid, fysiotherapeut, tandarts en zadelmaker.

 

Wanneer chiropractie?

De wervelkolom van een paard moet van kaak tot staart beweeglijk zijn. De mate van beweeglijkheid en de richting verschilt per regio. Door verschillende oorzaken kan deze beweeglijkheid abnormaal worden en is het verstandig om een chiropractor in te schakelen. De beweeglijkheid kan veranderen door bijvoorbeeld een val, een klemmend zadel, hangen aan het halster, achterover slaan, ten gevolge van een been kreupelheid, onjuiste training, leeftijd, geboorte van een veulen, maar ook de bouw van het paard speelt een rol (bijvoorbeeld het verschil tussen een lange holle rug en een korte bolle rug).
Abnormale beweeglijkheid kan zich uiten op vele verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

 • Gedragsveranderingen
 • Links-rechts verschil met rijden
 • Struikelen
 • Pijnuitingen tijdens het poetsen
 • Zwiepen met de staart tijden het rijden
 • Staken tijdens de training
 • Een bepaalde oefening niet willen uitvoeren
 • Algehele stijfheid
 • Niet voorwaarts zijn
 • Niet willen nageven

 

Wat doet een chiropractor?

De behandeling van een chiropractor bestaat uit het doen van manipulaties. Een manipulatie  is een hele snelle beweging met een kleine amplitude, die precies in de richting van het betreffende gewrichtsvlak moet worden geplaatst, binnen de normale grenzen van het gewricht. Hierbij kan lucht dat zich normaal in een gewricht bevindt, verplaatsen. Dit geeft het “plop” geluid. Dit is dus geen bot wat overelkaar heen schuift! Wanneer deze manipulatie op de juiste manier wordt uitgevoerd, doet dit vrijwel geen pijn, het geeft juist een aangenaam gevoel. De paarden worden vaak wat suf.
Door de manipulatie wordt niet alleen de normale beweeglijkheid van het gewricht hersteld, maar wordt ook het zenuwstelsel gestimuleerd om beter te functioneren. Het optimaliseren van de functie van het zenuwstelsel verbetert de aansturing van het hele lichaam.

 

Chiropractie als preventie?

Soms zijn problemen (nog) niet goed op het eerste oog zichtbaar, maar zijn ze wel degelijk aanwezig. Verminderde functie van zenuwen en spieren kan leiden tot subtiele afwijkingen in het bewegingspatroon. Het lichaam is heel goed in compenseren en vaak is er dan weinig afwijkends te zien. Maar compensatiemechanismen kunnen op den duur voor overbelasting zorgen in andere gebieden, wat uiteindelijk kan resulteren in blessures. Daarom is het herkennen van deze kleine afwijkingen erg belangrijk.
Chiropractie kan daarom goed preventief ingezet worden om blessures te voorkomen. Voordat er regio’s overbelast worden, grijp je in en je bent dan als het ware het stadium waarin je klinisch iets gaat zien, voor.

 

Mijn handelswijze:

 • Inspectie van paard in beweging: aan de longe/ onder het zadel of beide, afhankelijk van de klacht.
 • Onderzoek paard en eerste behandeling
 • Eventueel aangevuld met een dry needling behandeling.
 • Zadel check
 • Geven van trainingsadviezen

Een behandeltraject bestaat soms maar uit één behandeling. Maar als de klachten al een tijd lang aanwezig zijn, kun je die niet altijd in één keer weer goed krijgen en zullen er meerdere behandelingen nodig zijn. Soms blijkt na een behandeling dat een deel van de klacht/ functioneren van het paard verbeterd maar dat er nog iets blijft bestaan en zal ik adviseren om verdere stappen te ondernemen zoals bijvoorbeeld een doorverwijzing voor een kreupelheidsonderzoek of een aanvullende diagnostisch onderzoek van de wervelkolom. Om chiropractie preventief in te zetten, is een behandeling eens in de 6-8 maanden aan te raden.

Kijk hier voor mijn tarieven >